niedziela, 16 marca 2014

Kuchenne przygody


Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem znalezionym w internecie. Zrobiłam i polecam, pycha! 
Jestem z siebie bardzo dumnaa tym bardziej, że ja rzadko gotuję, a piekę jeszcze rzadziej:)


Składniki:
ciasto

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 2 całe jajka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy


Połączyć suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, dodać resztę składników i wyrobić na jednolite ciasto. 
Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części.

masa budyniowa

  • 2 budynie
  • 3,5 szklanki mleka
  • cukier (tyle, ile w przepisie na opakowaniu budyniu- chyba, że mocno słodki dżem to mniej)


Budynie gotujemy według podanego przepisu.

Tortownicę  smarujemy olejem i kładziemy papier do pieczenia (można posmarować lekko olejem wierzchnią stronę też) wyłożyć jedną częścią ciasta. Posmarować ciasto dżemem (u mnie był truskawkowy). Na dżem wykładamy budyń, a na koniec wykładamy drugą część ciasta w kawałkach.
Pieczemy w 180 stopniach, przez 45 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz