Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem znalezionym w internecie. Zrobiłam i polecam, pycha!
Jestem z siebie bardzo dumnaa tym bardziej, że ja rzadko gotuję, a piekę jeszcze rzadziej:)
Składniki:
ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka margaryny
- 2 całe jajka
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
Połączyć
suche składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, dodać
resztę składników i wyrobić na jednolite ciasto.
Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części.
masa budyniowa
masa budyniowa
- 2 budynie
- 3,5 szklanki mleka
- cukier (tyle, ile w przepisie na opakowaniu budyniu- chyba, że mocno słodki dżem to mniej)
Budynie gotujemy według podanego przepisu.
Tortownicę smarujemy olejem i kładziemy papier do pieczenia (można posmarować lekko olejem wierzchnią stronę też) wyłożyć jedną
częścią ciasta. Posmarować ciasto dżemem (u mnie był truskawkowy). Na dżem wykładamy budyń, a na koniec wykładamy drugą część
ciasta w kawałkach.
Pieczemy w 180 stopniach, przez 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz